Hoe duurzaam inzetbaar ben jij nu? En over 5, 10 of 15 jaar?

Op dit moment inzetbaar zijn is niet hetzelfde als duurzaam inzetbaar zijn. Beschik je voor de komende jaren ook nog over de juiste kennis, vaardigheden en houding? Hoe is het met je  fysieke en mentale gezondheid? Heb je plezier in het werk, hoe gaat het met je energie, de balans privé en werk? Heb je voldoende inzicht en overzicht in de toekomst? Heb je het gevoel dat je de regie hebt, dat je mee kunt met wat er van je gevraagd wordt? Al deze vragen gelden voor iedere generatie. De 50-Plussers hebben er heel direct mee te maken omdat zij sinds een aantal jaren langer moeten doorwerken.
 

Een werkgever of werknemer die duurzaam inzetbaar is heeft de volgende kenmerken:

 • Denkt na over de inhoud van het werk en de veranderingen daarvan
 • Stelt  bij wat er aan kennis, houding en vaardigheden nodig is, neemt daartoe zelf de regie in handen
 • Is nieuwsgierig en weet waar hij goed in is
 • Zoekt verbinding met andere generaties om kennis en vakmanschap te delen
 • Is verantwoordelijk voor het werk, collega’s en zijn eigen gezondheid
 • Stelt grenzen en neemt maatregelen zonder daarbij persé aangestuurd hoeven te worden
 • Neemt zichtbaar afstand en afscheid van manieren die ouderwets zijn in aanpak van werk of communiceren (bv.: te lang vergaderen, te traag beslissen, zeuren zonder zelf oplossingen te zoeken, zich verschuilen achter regels, anderen de schuld geven, over anderen praten i.p.v. tegen en met anderen, niet buiten je eigen grenzen gaan zoeken)
 • Is zich steeds bewust wat zijn handelen voor consequenties heeft voor anderen en voor de toekomst
 • Staat open voor nieuwe dingen en weet ze op waarde te schatten
 • Kent zijn mogelijkheden en onmogelijkheden
 • Gaat fris en vitaal gesprekken aan
 • Gaat angst en onzekerheid t.a.v. werk maar ook t.a.v. sociale contacten met collega’s en leiding aan
 • Gaat conflicten niet uit de weg, roddelt niet, praat met een ander i.p.v. daarover
 • Vraagt hulp en stelt zichzelf bespreekbaar


Wie of wat kan helpen de inzetbaarheid te vergroten of te behouden?
We hebben allemaal de verantwoordelijkheid na te denken over onze inzetbaarheid: overheid, werkgevers èn werknemers. Dit begint niet als je net 50 jaar bent geworden, maar zou plaats moeten vinden gedurende je hele loopbaan. Uit onderzoek blijkt dat het inzicht in je eigen inzetbaarheid, voor veel werkenden beter kan.

Maar zo eenvoudig is het niet......

Werkgevers en leidinggevenden moeten laten zien dat het menens is: niet alleen propageren dat DI belangrijk is, maar het ook aan alle kanten met tijd, ruimte en faciliteiten ondersteunen. Leidinggevenden moeten vooral zelf het goede voorbeeld geven.  Werknemers mag je verleiden zelf de regie te nemen en hen daarbij ondersteunen.

Trainingen over duurzame inzetbaarheid, zoals die van DINZET.  helpen om de bewustwording te vergroten en plannen te maken voor de toekomst. DINZET. benadert duurzame inzetbaarheid vanuit generatieperspectief. Ze kijkt naar alle generaties in een organisatie; duurzaam inzetbaar ben je immers nooit in je eentje omdat je deel uitmaakt van een sociale context. Ze richt zich als zodanig op drie groepen:

 • leidinggevenden
 • 50-Plussers
 • 4 generaties in teams


Voor leidinggevenden hebben we een speciaal leiderschapsprogramma. Zij zijn de spil in het proces van duurzame inzetbaarheid. 

Voor de 50-Plusser breekt DINZET. een lans: hen gunnen we de ruimte en rust om voor zichzelf en de organisatie waar ze werken, de komende 10 tot 17 jaar antwoorden te vinden hoe zij hun werk zinvol kunnen en willen invullen. Onmisbaar in het verduurzamen van hun vakmanschap en onmisbaar in het verbinden van alle generaties met elkaar.

DINZET. traint teams met verschillende generaties om optimaal gebruik te kunnen maken van elkaars kennis, vaardigheden en ervaring.  Het is belangrijk zicht te krijgen op competenties en kennis maar ook op verouderde sociale patronen: de manier van communiceren (vanuit hierarchie of gelijkwaardig), besluiten nemen (traag of snel), leidinggeven (top-down of plat), overleggen (energiewinst i.p.v. energieverlies), ideeën bespreken, omgaan met diversiteit etc. Jongere generaties sluiten zich instinctief voor verouderde sociale patronen af, omdat het ze niet helpt te overleven of te evolueren. M.a.w. het zijn geen duurzaam gezonde patronen. 

 

Terug naar de F.A.Q

Heeft u vragen?

Bel +31 (0)6 51 22 03 07 of ons, wij staan u graag te woord!


De programma's van DINZET.

Voor: HR/Management/Leidinggevenden Vaardig worden in een duurzame inzet. Hoe doe ...

Lees meer

33 - 48 jaar Reflectie tijdens het spitsuur in ons leven!

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen...

Lees meer
Meer nieuws
 • Info workshop 50-Plusser

  Info workshop 50-Plusser

  Ik zou wel eens de tijd en de rust willen krijgen om na te denken en te praten over hoe ik de komende 10-17 jaar invulling ga geven aan mijn werk. Ik zou wel eens ervaringen.....

  Lees meer
 • Info workshop werkgever

  Info workshop werkgever

  Deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid te laten samenwerken met andere generaties.....

  Lees meer
 • Info 3-daagse training 50-Plusser

  Info 3-daagse training 50-Plusser

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan is deze driedaagse training iets voor jou! Misschien ben je werknemer, zzp’er of zonder werk. Vanuit de organisatie waar je werkzaam bent, of vanuit een individuele keuze k

  Lees meer
 • Info 3-daagse training werkgever

  Info 3-daagse training werkgever

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan biedt deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid inzetbaar te blijven en beter te laten samenwe

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.