Een duurzame inzet voor dertigers/veertigers

33 - 48 jaar: Waar staan we in het spitsuur van ons leven en waar willen we naartoe?

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen waar de tafeltjes in groepjes tegen elkaar staan. Dat kende de generatie ervoor nog niet. Het legt de basis hoe deze generatie samenwerkt, direct en open is. Opgegroeid in een tijd waarin ICT doorbreekt, er hervormingen zijn in communistische landen (Gorbatsjov). Zelfbeschikking en zelfredzaamheid worden belangrijke begrippen in de zorg en politiek in de jaren ’90. In 1992 wordt de Europese Unie een feit. Nelson Mandela komt vrij met in 1990 een democratiseringsgolf in Afrika. Saddam Hoessein valt Koeweit binnen. Joegoslavië valt uiteen. Er wordt gemaild naar elkaar. De Euro wordt ingevoerd. EK-voetbal in 1988. Pim Fortuyn wordt vermoord. Cafébrand in Volendam, aanslag Twin Towers. Michael Jackson, Prince, Madonna, Duran Duran, Eminem, Shakira, K3, Alicia Keys….. Het is maar een kleine greep uit gebeurtenissen in een tijd waarin de dertiger/veertiger is opgegroeid en zich qua waarden hebben gevormd als nieuwe generatie. Dikwijls opgevoed met adviezen als: “Zorg dat je jezelf kunt redden, dat je een diploma haalt en leuk werk vindt en een leuk leven leidt.”[1]

Anno 2018, zoals dat wel eens wordt genoemd, in het spitsuur van het leven waarbij de een dat natuurlijk anders ervaart dan de ander. Werken, carrière maken, kinderen opvoeden, netwerken, nadenken of je je werk nog wel leuk genoeg vindt, dingen met vrienden doen, een leuk leven leiden.... het komt allemaal voorbij op de een of andere manier.

Hoe gaat het eigenlijk met je?
Waar sta je als dertiger/veertiger en wat zou een organisatie van jouw generatie moeten willen weten?

Iedere opvolgende generatie is gericht op het updaten van de bedrijfscultuur die vorige generaties bouwden. Generaties zijn spontane vernieuwers: wat vitaal is nemen ze over en wat niet meer vitaal is willen ze 'verversen'. Als dat lukt stijgt de werkenergie en de bedrijfsintelligentie. Dan wordt vakmanschap gedeeld en je ziet en voelt dat mensen plezier hebben in het werk. Lukt dat niet dan daalt de werkenergie. Onbewust blijft dan veel potentieel onbenut en vakmanschap wordt veel te weinig gedeeld.

Dertigers/veertigers snappen dikwijls niet hoe het komt dat hun werkenergie daalt. Ze wijten het aan een te druk leven of voelen wel dat er op het werk iets niet lekker loopt maar krijgen er de vinger dikwijls niet achter. Ze lopen tegen een muur aan en hebben zich vaak ongewild en onbewust aangepast aan verouderde patronen en werkwijzen die ze als niet-vitaal beschouwen.  Bijvoorbeeld bij de politie, justitie, rechtspraak, onderwijs, zorg, financiële en zakelijke dienstverlening, landbouw en veeteelt, het MKB.... het rijtje is veelomvattend waar niet alles vanzelf goed gaat. Dat heeft alles te maken met de bevolkingsopbouw van Nederland. Er is nu eenmaal een hele grote groep babyboomers die veelal de dienst nog uitmaken. 90% van de jongere generaties ervaart een cultuur die remt en ze voelen zich daarin niet thuis. Bewustwording van generatieverschillen brengt verandering op gang. Evenals het besef wat energie oplevert en wanneer energie wegzakt. Dat heeft alles te maken met aanwezige verouderde patronen.

Dertigers/veertigers pakweg geboren tussen 1970 en 1985 leren over het algemeen sneller in het werk, ze vergaderen en delen kennis sneller en nemen ook sneller besluiten; ze worden doodmoe van trage en vage vergaderingen. Na de eerste fase van hun carriere willen ze zelfbewust, met enthousiasme, inspiratie en goede moed verder. Een mooie functie waarin je zinvolle dingen doet met prettige collega's die je respecteren om het vak dat je uitoefent. Terwijl je ook geniet van een fijn leven met leuke vrienden en eventueel een gezin.

Dertigers en veertigers moeten dit allemaal weten te combineren. In een training van twee dagen ga je verkennen hoe het met jou gaat. Waar haal je je geluk uit en wat vind je echt belangrijk? Het gaat over loopbaan, de organisatie, werk en privé. Hoe is het geregeld qua verlofsoorten, flexibele arbeidsvoorwaarden, opleidingen, timemanagement en eventuele sabbatical. Het gaat over jouw duurzame inzet in relatie met andere generaties. Waar je energie van krijgt in het werk en waar je moe van wordt omdat het wellicht niet opschiet. Over sociale- en communicatieve patronen die verouderd zijn en waar kansen liggen om deze te veranderen. Je leert je eigen generatie beter te begrijpen, maar ook de oudere en jongere generaties waar je mee samen werkt.

Als werkgever is het van belang om te investeren in de groep die ook wel de pragmatische generatie wordt genoemd omdat zij mede bouwers zijn voor organisaties om de koers voor de toekomst te borgen. Ze leggen verouderde patronen bloot en mits goed aangepakt en gecoacht, zijn ze van ongelooflijke waarde voor vernieuwing en borgen van vakmanschap. Iedere generatie draagt op haar eigen manier bij aan de toekomst. De pragmatische generatie doet dat op haar specifieke wijze. Als werkgever doe je er goed aan alles van ze te willen weten!

Duur en data
Deze 2-daagse training wordt op een externe locatie gegeven met 1 overnachting.
Totaal: 5 dagdelen

Donderdag 21 en vrijdag 22 maart 2019

Programma

 • Hoe gaat het met me? Hoe gaat het met 'mijn duurzame inzet'? Verkenning a.h.v. thema’s zoals: gezondheid en stress, situatie op het werk, plezier in het werk, vakkennis en vaardigheden, energie in en op mijn werk, balans werk/zorg voor mezelf en anderen/thuis, de koers voor de komende 10 jaar, persoonlijkheid en veranderbereidheid in dagelijkse werksituaties....
 • Hoe behoud ik mijn frisheid en werkenergie als dertiger/veertiger? Wat kost mij energie op het werk en waar krijg ik energie van (energieboosters en energielekken)?
 • Wat typeert onze generatie? Waar ligt onze kracht en waar onze valkuilen en waar houden we ons wel eens in?
 • Hoe kan de organisatie ons beter in onze kracht zetten? Welke nieuwe cultuurpatronen heeft de organisatie nodig? Welke updates moeten gerealiseerd worden? Hoe kunnen wij daarin bijdragen? Wie of wat hebben we dan nodig?
 • Hoe kunnen we ons verbinden met andere generaties en zij met ons (toelichting generatie X, generatie Y en generatie Z (dikwijls onze eigen kinderen. Generatie Z is geboren tussen 2000 en 2018 en zetten de eerste stapjes in organisaties. Dikwijls nog als stagiaire).

Studiebelasting
Iedere deelnemer ontvangt een reader en werkboek met daarin opdrachten en de werk-apk. De investering buiten de training om vergt gemiddeld 10 uur.

Investering

 • € 675,00 per persoon, inclusief naslagwerk
  Exclusief verblijfskosten 
 • Trainingen van DINZET. zijn btw-vrij en vallen onder bedrijfsopleiding.
  DINZET. is CRKBO geregistreerd

Lijkt het jou wel wat om in alle rust met dezelfde generatie bovenstaan thema's te verkennen?
Klik hier om je in te schrijven of meer informatie op te vragen.

Eens/oneens?

 • Er circuleren schattingen dat de vergaderkosten in Nederland tussen de veertien en twintig miljard euro per jaar bedragen, en dat werknemers en managers- natuurlijk afhankelijk van functie en branche-  er 30 tot 70% van hun werktijd aan besteden.
  Genoeg redenen om het anders aan te pakken. Eens/oneens?
 • Ouders van dertigers/veertigers zijn zich behoorlijk bewust van gewoontes van hun eigen ouders die ze niet willen overnemen in het opvoeden: “Niet op een afstand blijven, maar dicht bij mijn kinderen. Die wil ik vooral steunen in het vinden van hun eigen weg in de wereld en vooral laten ontdekken wat ze zelf al goed kunnen.”
  Wil de organisatie waar ik werk de volgende generatie binnenkrijgen en binnenhouden, dan zal ze op moeten schieten met het loslaten van verouderde patronen. Eens/oneens?
 • Dertigers en veertigers verliezen hun frisheid en energie als ze meegaan in werkwijzen die ze in hun hart als verouderd beschouwen. Eens/oneens?
 • Als dertigers/veertigers eenmaal in leidinggevende posities zitten, verandert alles vanzelf! Eens/oneens?
 • Ga er niet zomaar vanuit dat een andere generatie de dertigers/veertigers wel begrijpt. Eens/oneens?
   

[1] Aart Bontekoning Generaties! Werk in uitvoering, Mediawerf, bladzijde 66.

Heeft u vragen?

Bel +31 (0)6 51 22 03 07 of ons, wij staan u graag te woord!


De programma's van DINZET.

Voor: HR/Management/Leidinggevenden Vaardig worden in een duurzame inzet. Hoe doe ...

Lees meer

33 - 48 jaar Reflectie tijdens het spitsuur in ons leven!

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen...

Lees meer
Meer nieuws
 • Info workshop 50-Plusser

  Info workshop 50-Plusser

  Ik zou wel eens de tijd en de rust willen krijgen om na te denken en te praten over hoe ik de komende 10-17 jaar invulling ga geven aan mijn werk. Ik zou wel eens ervaringen.....

  Lees meer
 • Info workshop werkgever

  Info workshop werkgever

  Deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid te laten samenwerken met andere generaties.....

  Lees meer
 • Info 3-daagse training 50-Plusser

  Info 3-daagse training 50-Plusser

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan is deze driedaagse training iets voor jou! Misschien ben je werknemer, zzp’er of zonder werk. Vanuit de organisatie waar je werkzaam bent, of vanuit een individuele keuze k

  Lees meer
 • Info 3-daagse training werkgever

  Info 3-daagse training werkgever

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan biedt deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid inzetbaar te blijven en beter te laten samenwe

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.