Hoe geef ik leiding aan 4 generaties op de werkvloer?

Generatieverschillen op de werkvloer vormen op zich geen probleem. Jongeren hebben ouderen nodig om zich te ontwikkelen en andersom net zo goed. Iedere nieuwe generatie ontwikkelt eigentijds waarden en normen. Dat is het kenmerk van een generatie. Dat geldt ook voor de functie van leidinggevende. Dat wat jarenlang heeft voldaan in goed leiderschap is wellicht nu heel erg ouderwets. Een scan van de top 5 in een team aan energieboosters en energielekken (Aart Bontekoning) levert vaak voldoende materiaal om te verkennen wat je team aan stijl van leidinggeven nodig heeft.: top-down of plat, zelfsturend of aan het roer blijven staan, fasciliterend en coachend of controlerend, samenwerking tussen generaties stimuleren of laten zoals het is, ideeen uitproberen of in de la leggen, verantwoordelijkheden geven of eerst 5 jaar ervaring opdoen?
Jongeren reageren niet op leeftijd, maar op energie en vitaliteit.

Veel teams lijden aan verouderde sociale patronen en zijn niet in staat deze te doorbreken. Een leidinggevende heeft hier een belangrijke taak in, mits hij of zij zich bewust is van het eigen gedrag! Opmerkingen als: “Dat doen wij hier nu eenmaal zo” en: “Zo doen we het hier nu eenmaal niet” zijn daar sprekende voorbeelden van. Zoals ook: elkaar wel of niet durven aanspreken op gedrag, te lang blijven hangen in analyses en discussies, geen antwoord geven, iedereen die zijn eigen focus en of werkwijze bepaalt, afrekenculturen, beschadigd vertrouwen, tijd voor geld ruilen (en niet meer vanuit passie kunnen werken).

Werknemers doen liever iets goed, dan fout. Dan komt er namelijk energie vrij waar je gelukkiger van wordt. Dienend leiderschap op de werkvloer betekent niet dat je iedereen het naar de zin moet maken, maar wel dat je goed moet luisteren wat er zich op de werkvloer afspeelt. Waar wordt na een overleg bij het koffiezetapparaat over gepraat? Heb je daar als leidinggevende enig idee van? Waar praten verschillende generaties met elkaar over, waar mopperen ze over, wat vinden ze lastig of juist leuk? Wie zeuren er en wie juist niet? Wie maken het verschil in de verschillende generaties? Hoe zorg je voor een goede kruisbestuiving en hoe haal je alles uit je professionals? (Meestal door zo min mogelijk leiding te geven!). Hoe zorg je ervoor dat je team eigentijds en bij de tijd blijft, dat jonge professionals niet in een burnout (statistieken van CBS laten zien dat tot 25 jaar één op de tien jongeren risico loopt op een burn-out en tussen de 25 en 34 jaar piekt het aantal met 15 procent) terecht komen of weggaan?

Uit onderzoek is gebleken dat leidinggevenden het in functioneringsgesprekken vooral hebben over wat geweest is en te weinig over wat komen gaat. 5% van de werknemers ervaart een tekort aan vaardigheden. Dat is mede te danken aan het feit dat hier jarenlang te weinig aandacht voor is geweest en te weinig is besproken. We zijn te weinig vooruit aan het denken. Een leidinggevende heeft de taak werknemers daarvan bewust te maken en samen te zoeken naar passende oplossingen.

Leidinggevenden zijn de spil in het proces van duurzame inzetbaarheid

Aart Bontekoning (Generaties! Werk in uitvoering 2012) spreekt van een gezonde generatievorming als er sprake is dat iedere generatie voluit haar cultuur vernieuwende functie kan uiten in de omringende cultuur. Oudere generaties spelen in dat proces een belangrijke rol. Met hun (werk- en) levenservaring kunnen ze de leden van de jongste generatie ondersteunen. Tegenwerking van oudere generaties kan leiden tot ‘misvorming’ van een nieuwe generatie junioren. Dit heeft ook weer effect op de oudere generaties: ze kunnen te lang blijven hangen in ingesleten patronen, te lang doorgaan op doodlopende wegen, verouderd zijn in hun manier van communiceren, produceren of dienstverlenen. Veranderingen dreigen te stagneren als oudere generaties tegen jongere generaties aankijken als ‘vernietigers’ van waardevolle elementen in de bestaande cultuur. Dan dreigt er een gevecht om de macht tussen generaties. Er zit altijd enige spanning tussen de ‘bewakers’ van het bestaande en de vernieuwers. Als het maar niet leidt tot een verlies van vitaliteit maar juist gezien wordt als een ‘wake-up call’. Dat kan gepaard gaan met heftige emoties. Trend in leiderschap is dat deze verschuift van dominant zijn en overtuigen (Protestgeneratie), via samen bewust worden, samen doen en bijpassende coaching (generatie X) naar expliciete aandacht voor professionele ontwikkeling (Pragmatische generatie) naar het ondersteunen van authentieke ontwikkeling (generatie Y).

Kennis van generaties (en tot welke generatie een leidinggevende zelf behoort) , verouderde sociale patronen, het opsporen van energieboosters en energielekken, inleving in alle generaties (en niet alleen inleven maar dit ook kunnen bestendigen in gedrag), herdefiniëren van problemen, verbindingen stimuleren tussen alle generaties kunnen meehelpen aan een eigentijds en vitaal team!

Terug naar de F.A.Q

Heeft u vragen?

Bel +31 (0)6 51 22 03 07 of ons, wij staan u graag te woord!


De programma's van DINZET.

Voor: HR/Management/Leidinggevenden Vaardig worden in een duurzame inzet. Hoe doe ...

Lees meer

33 - 48 jaar Reflectie tijdens het spitsuur in ons leven!

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen...

Lees meer
Meer nieuws
 • Info workshop 50-Plusser

  Info workshop 50-Plusser

  Ik zou wel eens de tijd en de rust willen krijgen om na te denken en te praten over hoe ik de komende 10-17 jaar invulling ga geven aan mijn werk. Ik zou wel eens ervaringen.....

  Lees meer
 • Info workshop werkgever

  Info workshop werkgever

  Deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid te laten samenwerken met andere generaties.....

  Lees meer
 • Info 3-daagse training 50-Plusser

  Info 3-daagse training 50-Plusser

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan is deze driedaagse training iets voor jou! Misschien ben je werknemer, zzp’er of zonder werk. Vanuit de organisatie waar je werkzaam bent, of vanuit een individuele keuze k

  Lees meer
 • Info 3-daagse training werkgever

  Info 3-daagse training werkgever

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan biedt deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid inzetbaar te blijven en beter te laten samenwe

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.