Neem je kind mee!

 

Wat hebben duurzame inzetbaarheid en verouderde patronen met elkaar te maken? Daarvoor eerst uitleg wat ik onder beide versta.

Duurzaam inzetbaar betekent dat je vandaag inzetbaar bent, maar ook over 5 of 10 jaar. Dat betekent werk vinden, werk houden waar je plezier in hebt, zinvol is, en waar je de vaardigheden en kennis voor in huis hebt. Wat past bij je fysieke en mentale gezondheid. Waar je meetelt en meekunt in de veranderingen die er zijn. Dat is niet aan leeftijd gebonden. Duurzaam wil ook zeggen dat je je eigen en andermans energie niet verspilt, bijdraagt aan een goed nalatenschap, je vakkennis weet over te dragen en je verbindt met alle generaties die er werkzaam zijn.

Duurzaam inzetbaar ben je nooit in je eentje, omdat je nu eenmaal deel uitmaakt van een sociale context. In die zin kun je er systeemtheoretisch naar kijken, en dat doe ik. Ik kijk naar duurzame inzetbaarheid vanuit het individu èn groep met alle generaties die werkzaam zijn.

Verouderde patronen kunnen duurzame inzetbaarheid in de weg staan. Een paar voorbeelden: eindeloos vergaderen, trage besluitvormingen, rigide de regels of procedures toepassen, top-down leidinggeven, niet luisteren, grote ego’s, anderen de schuld geven, de organisatie overal verantwoordelijk voor stellen, niet trots zijn op je werk, niet buiten grenzen durven denken (en doen), niet assertief zijn, geen autonomie willen geven. Wat opvalt zijn de woordjes ‘niet’ of ‘geen’ en wat opvalt is dat je er niet echt energie van krijgt. Alleen bij het lezen al, laat staan in de praktijk.

Het gevolg van verouderde patronen is dat je niet opschiet met elkaar, te laat bent met innovaties, ziek wordt omdat je geen autonomie hebt in je werk en er veel energieverlies is. Bovendien kunnen generaties zich dan niet volledig ontplooien wat weer de koers voor de toekomst van een bedrijf in de weg kan staan.

Hoe spoor je verouderde patronen op?
Heb je kinderen of neefjes of nichtjes of een buurmeisje of – jongen? Neem ze eens een dagje mee naar je werk. Laat ze kijken en observeren en vraag op het einde van de dag wat ze opgevallen is. Bijna zeker dat ze verouderde patronen noemen, niet meer passend bij de generatie waar zij bijhoren. Ouderwets. Het valt op want het wijkt af van hoe zij zich vormen met elkaar en waarden ontwikkelen die bij hun tijdsgeest passen.

Zaken die je kunt horen zijn bijvoorbeeld: er ligt overal zoveel papier, vergaderen is stijf en duurt zo lang, er wordt veel òver anderen gepraat, mensen zijn netjes tegen elkaar, ik vond ze niet allemaal blij, er waren ook gezellige mensen.

Om duurzaam inzetbaar te blijven vraagt dit van organisaties en alle medewerkers dat je afscheid kunt nemen van verouderde, niet meer werkende (en dus geen duurzame) patronen. Dat zijn pittige leerprocessen omdat het dikwijls wemelt van de overtuigingen hoe iets moet gebeuren of niet (dat doen we al jaren zo, ik geloof niet in nieuwe methodes, zou het management eens naar moeten kijken, jonge mensen weten niet hoe de hazen lopen, ik ga niks zeggen tegen de ander, krijg je maar gedoe van. Of: ik zit mijn tijd wel uit, ik kan de nieuwe technologische ontwikkelingen niet meer bijbenen, hoezo wat vaker de trap nemen? Dat doet het management ook niet. Ik zie het wel, mijn partner heeft een goed pensioen). Het zijn dikwijls belemmerende overtuigingen die de koers voor de toekomst in de weg staan, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Het is niet duurzaam. Het helpt wel eens als je aan ouders vraagt welke patronen zij absoluut niet over zouden willen dragen aan hun kinderen (als die bij hen in de organisatie zouden komen werken). Dat willen ze hun kinderen niet aandoen en dat is nou precies wat generaties van elkaar nodig hebben: afscheid nemen van wat niet meer werkt en omarmen van wat wel werkt en een voortbestaan niet in de weg staat.  Ouders mogen zich bovendien op het werk gedragen zoals ze privé doen. Thuis doen ze namelijk niet stijf of afstandelijk maar hebben ze veel meer een coachende houding.

Zin om met jouw team aan een duurzame inzet te werken en verouderde patronen op te sporen?

>> lees verder

Judith, december 2017

Heeft u vragen?

Bel +31 (0)6 51 22 03 07 of ons, wij staan u graag te woord!


De programma's van DINZET.

Voor: HR/Management/Leidinggevenden Vaardig worden in een duurzame inzet. Hoe doe ...

Lees meer

33 - 48 jaar Reflectie tijdens het spitsuur in ons leven!

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen...

Lees meer
Meer nieuws
 • Info workshop 50-Plusser

  Info workshop 50-Plusser

  Ik zou wel eens de tijd en de rust willen krijgen om na te denken en te praten over hoe ik de komende 10-17 jaar invulling ga geven aan mijn werk. Ik zou wel eens ervaringen.....

  Lees meer
 • Info workshop werkgever

  Info workshop werkgever

  Deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid te laten samenwerken met andere generaties.....

  Lees meer
 • Info 3-daagse training 50-Plusser

  Info 3-daagse training 50-Plusser

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan is deze driedaagse training iets voor jou! Misschien ben je werknemer, zzp’er of zonder werk. Vanuit de organisatie waar je werkzaam bent, of vanuit een individuele keuze k

  Lees meer
 • Info 3-daagse training werkgever

  Info 3-daagse training werkgever

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan biedt deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid inzetbaar te blijven en beter te laten samenwe

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.