Scholing is nodig

Oudere werknemers zijn eerder bereid en gemotiveerd om langer door te werken als ze van hun werkgever goede scholingskansen krijgen. 

Ze ontzien met extra verlofdagen of een lichter takenpakket werkt niet. Dat concludeert onderzoeksinstituut ROA van de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek, waaraan 11.600 werknemers en 1.400 bedrijven en organisaties in de overheids-, onderwijs- en bouwsector hebben meegedaan.

Werkgevers die goede scholingsfaciliteiten bieden aan oudere werknemers, worden daar royaal voor beloond, zeggen de onderzoekers. Het levert ze extra gemotiveerd personeel op, dat minder stress ervaart. De betrokken werknemers willen ook later met pensioen gaan.

Deze effecten blijven niet beperkt tot oudere werknemers die daadwerkelijk scholing volgen. Ook collega's die wel het aanbod krijgen, maar er geen gebruik van maken, profiteren in dezelfde mate. Voor deze werknemers is de getoonde bereidheid van de werkgever om in hen te investeren kennelijk al voldoende om op niveau te blijven presteren.

Kostbaar

Veel werkgevers investeren liever niet in de scholing van ouder personeel. Ze gaan er vanuit dat de investering onvoldoende oplevert omdat de terugverdientijd korter is. Deze redenering gaat volgens de onderzoekers tot op zekere hoogte op. Maar werkgevers verliezen daarbij uit het oog dat oudere werknemers meer honkvast zijn. ''Jongere werknemers vertrekken sneller en nemen de investering vaker met zich mee naar een andere betrekking'', aldus de onderzoekers.De onderzoekers stellen verder vast dat werkgevers vaak denken dat de leeftijd een negatieve invloed heeft op de werkprestaties, ondanks het feit dat dit voor veel beroepen niet klopt met wetenschappelijke inzichten.
''Het ideaal van langer doorwerken is moeilijk te realiseren zolang oudere werknemers minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt'', merken zij in dat verband op.

 

Heeft u vragen?

Bel +31 (0)6 51 22 03 07 of ons, wij staan u graag te woord!


De programma's van DINZET.

Voor: HR/Management/Leidinggevenden Vaardig worden in een duurzame inzet. Hoe doe ...

Lees meer

33 - 48 jaar Reflectie tijdens het spitsuur in ons leven!

Geboren tussen 1970 en 1985, jong adolescent in de jaren ’90 en 2000. Op de lagere school dikwijls de eerste groepen...

Lees meer
Meer nieuws
 • Info workshop 50-Plusser

  Info workshop 50-Plusser

  Ik zou wel eens de tijd en de rust willen krijgen om na te denken en te praten over hoe ik de komende 10-17 jaar invulling ga geven aan mijn werk. Ik zou wel eens ervaringen.....

  Lees meer
 • Info workshop werkgever

  Info workshop werkgever

  Deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid te laten samenwerken met andere generaties.....

  Lees meer
 • Info 3-daagse training 50-Plusser

  Info 3-daagse training 50-Plusser

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan is deze driedaagse training iets voor jou! Misschien ben je werknemer, zzp’er of zonder werk. Vanuit de organisatie waar je werkzaam bent, of vanuit een individuele keuze k

  Lees meer
 • Info 3-daagse training werkgever

  Info 3-daagse training werkgever

  Liever meetellen, dan aftellen! Dan biedt deze training uw organisatie de mogelijkheid om 50-Plussers beter, constructiever en vanuit hun kracht en deskundigheid inzetbaar te blijven en beter te laten samenwe

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.